Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ, για την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.


Έχουν περάσει 18 χρόνια από τη σύνοδο του ΟΗΕ στο Ρίο, στις 22 Μαρτίου 1992 όπου οι Αρχηγοί των κρατών δεσμεύτηκαν με Σύμβαση να προστατεύσουν τη φύση. Ακόμα και σήμερα όμως, η βιοποικιλότητα αποτελεί βασικό θέμα και άλυτο πρόβλημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι επηρεάζεται και παράλληλα αποτελεί δείκτη όλων των άλλων περιβαλλοντικών αλλά και πολιτικών θεμάτων. Πυρκαγιές, παράνομη αλιεία, παράνομη θήρευση, αλλά και φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, η ανομβρία, οι πλημμύρες, επηρεάζουν τα οικοσυστήματα και πολλές φορές τα καταστρέφουν.

Οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί, οι εθνικές νομοθεσίες, ο καθορισμός προστατευόμενων περιοχών είναι κάποια βήματα τα οποία όμως δε φαίνεται να είναι αρκετά. Πολλά είδη φυτών και ζώων βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιούνται τα οικοσυστήματα και τελικά να απειλείται ο ίδιος ο άνθρωπος.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα δεν έχουμε κατανοήσει τη σπουδαιότητα της βιοποικιλότητας, αλλά περιοριζόμαστε μόνο στον όρο. Υποχρέωση μας αποτελεί πλέον να κινητοποιηθούμε και με αποφασιστικότητα να λειτουργήσουμε ,όλοι μας, με περισσότερη περιβαλλοντική ευαισθησία.

Δήλωση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκου:

«Η Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος είναι φέτος αφιερωμένη στη Βιοποικιλότητα. Είναι γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η απώλεια της βιοποικιλότητας, οδηγούν στην καταστροφή του Πλανήτη. Εμείς, οι νέοι άνθρωποι οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε άμεσα. Η γενιά μας και οι γενιές που ακολουθούν εκπέμπουν σήμα κινδύνου.

Στη λογική αυτή η καμπάνια της ΟΝΝΕΔ, για την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος, είναι ιδιαίτερα καινοτόμα και σύγχρονη. Αποφασίσαμε να επικοινωνήσουνε το μήνυμα μας, μέσω του διαδικτύου δίνοντας λόγο σε κάθε νέα και νέο, καταθέτοντας προτάσεις, συζητώντας ιδέες και προβληματισμούς μέσα από το blog μας, www.onned.gr/perivallon . Προβάλλουμε τα στοιχεία της ζωής δίνοντας χρώμα στα φυτά, στα ζώα, στον ουρανό και στη θάλασσα. Παράλληλα, οπτικοποιούμε την έννοια της βιοποικιλότητας, σε ένα ξεχωριστό παιχνίδι προστασίας των ειδών που θα μεταδίδεται ζωντανά μέσα από το blog μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ