Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΕΡΡΩΝ: Άλλη μια επιτυχημένη γιορτή κερασιού



Σε υψόμετρο 450μ. βρίσκεται η ημιορεινή Αναστασιά με περίπου 360 κατοίκους βορειοδυτικά της Νέας Ζίχνης. Πρόκειται για αγροτικό οικισμό, ο οποίος φημίζεται για την παραγωγή κερασιών.
Δυτικά του οικισμού βρίσκεται μια αναξιοποίητη περιοχή με ιζηματογενή πετρώματα όπου έχουν βρεθεί απολιθώματα ψαριών, ζώων και οστρακοειδών. Σύμφωνα με μελέτες αντιστοιχούσε ο χώρος πριν από τέσσερα εκατομμύρια χρόνια σε θαλάσσια περιοχή.
Η ίδρυση του οικισμού ανάγεται στην βυζαντινή εποχή και στις αρχές του 14ου αιώνα ο πληθυσμός αναφέρεται με ήδη 125 κατοίκους περίπου. Το όνομα του χωριού προέρχεται από την βυζαντινή εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην πολιούχο Αγία Αναστασία. Το 1880 μεγάλο μέρος του πληθυσμού έπεσε θύμα μιας φοβερής επιδημίας. Το 1907 αποκρούσθηκε επιτυχώς μια επίθεση Βουλγάρων που είχαν σκοπό να καταστρέψουν το χωριό και τότε καταφύγιο των Μακεδονομάχων της περιοχής.
Ο πληθυσμός της Αναστασιάς ήταν και είναι αμιγώς ελληνικός, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα περίπου 10 σταθερά φερόμενα επώνυμα των κατοίκων του χωριού.

Κάθε χρόνο όταν μπαίνει ο Ιούνιος, για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο στο χωριό διοργανώνεται η γνωστή πια σε όλους γιορτή του κερασιού. Εκτός από το αστείρευτο γλέντι, μετά από διαγωνισμό, βραβεύονται και οι παραγωγοί με τα καλύτερα κεράσια.
Μια φιλία που κρατάει χρόνια. Ηλίας Νικολαΐδης και Αθανάσιος Καλογραιάκης, συνεργάστηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση και πάλι θα συνεργαστούν για το καλό του τόπου, αν και φήμες λένε πως αυτή τη φορά οι δρόμοι τους θα χωρίσουν.


Την εκδήλωση φέτος τίμησαν με την παρουσία τους πολύς κόσμος, επώνυμος και ανώνυμος, από όλο το νομό Σερρών, η βουλευτίνα της ΝΔ Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο νομαρχιακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός, ο δήμαρχος Αλιστράτης Γεώργιος Μαδεμλής με την οικογένειά του, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Θολού Αθανάσιος Καλογραιάκης

Το ξέρει καλά το "παιγνίδι" της τοπικής αυτοδιοίκησης ο νυν δήμαρχος Αλιστράτης Γιώργος Μαδεμλής, ο οποίος εδώ εικονίζεται με τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Αναστασιάς στη φετινή γιορτή κερασιού. Ο Γεώργιος Μαδεμλής θα είναι ένας από τους υποψήφιους δημάρχους του νέου διευρυμένου δήμου Νέας Ζίχνης, που συνενώθηκε με το δήμο Αλιστράτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ