Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ο βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης στη συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής Αλιευτικής Πολιτικής

Ο Βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τζελέπης εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων στη διακοινοβουλευτική συνάντηση, που έγινε στη 1 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την μεταρρύθμιση της Κοινής Ευρωπαϊκής Αλιευτικής Πολιτικής.
Η αρμόδια Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης της κοινής ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής καλώντας τα Εθνικά Κοινοβούλια να συνεργαστούν και να συναποφασίσουν, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισσαβώνας, καταθέτοντας τις απόψεις τους ώστε να εξευρεθούν οι καταλληλότερες για κάθε χώρα μέλος λύσεις στον τομέα της Αλιείας.
Στην παρέμβασή του, ο Έλληνας βουλευτής Μιχάληςς Τζελέπης μίλησε για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι στο επίπεδο κατάστασης αποθεμάτων , βιωσιμότητας της αλιείας και της οικονομικής κατάστασης του τομέα.
Οι βασικοί άξονες, όπως τους παρουσίασε ο Σερραίος βουλευτής είναι:
1) η διασφάλιση της προοπτικής του ευρωπαϊκού αλιευτικού τομέα και της ικανότητας προσαρμογής του στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται από την ανεπάρκεια των πόρων και την ζήτηση της αγοράς στο πλαίσιο παγκοσμιοποίησης της καθώς και η αύξηση του ανταγωνισμού
2) η διασφάλιση της αειφορίας των αλιευτικών πηγών,
3) η υιοθέτηση απλών, δίκαιων και εφαρμόσιμων αρχών ώστε η μελλοντική Κοινή Αλιευτική Πολιτική να είναι αποδεκτή από εκείνους τους οποίους αφορά, 4) η έμφαση στην κοινωνική και οικονομική κατάσταση ώστε να διασφαλιστεί αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους αλιείς καθώς και να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια και την εργασία.
5)η οικονομική στήριξη του τομέα για την προσαρμογή με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα, την ασφάλεια και την ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων.
6) η κοινωνική διάσταση και στήριξη σε περιοχές που ο τομέας διαδραμματίζει δυναμικό ρόλο.
Όσο αφορά την Μεσόγειο η διαχείριση της αλιευτικής προσπάθειας, ως μέσο διαχείρισης των πόρων και της αλιείας, πρέπει να παραμείνει σύμφωνα και με τους προσανατολισμούς της Γενικής Επιτροπή Αλιείας της Μεσογείου. Οποιοδήποτε καθεστώς, συνέχισε ο βουλευτής, αλιευτικής διαχείρισης στη Μεσόγειο θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι το μεγάλο τμήμα της είναι διεθνή ύδατα. Στη Μεσόγειο η διαχείριση των πόρων δεν μπορεί να στηριχθεί στο εργαλείο των Συνολικά επιτρεπομένων Αλιευμάτων (ΤΑGS).
Η εφαρμογή τεχνικών μέτρων και η αύξηση της επιλεκτικότητας των αλιευτικών εργαλείων είναι βασικά εργαλεία διαχείρισης των πόρων στη Μεσόγειο προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απορρίψεις.
Ως προς την παράκτια Αλιεία, συνέχισε ο βουλευτής, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερο τρόπο, με βάση τα χαρακτηριστικά στόλου που την ασκεί και των χαρακτηριστικών της Μεσογείου όπου ασκείται. Στην ελληνική αλιεία και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μέχρι σήμερα, σημείωσε, δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία.
Είναι αναγκαίο να διαφοροποιηθεί η διαχείριση της παράκτιας από την διαχείριση της βιομηχανικής αλιείας, πρόσθεσε ο κύριος Τζελέπης.
Τέλος, ως προς την υδατοκαλλιέργεια, συμφώνησε ότι θα πρέπει να αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, και η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας, ανεξαρτήτως μεγέθους, με γνώμονα τη συμβολή στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο στασιμότητας της παραγωγής που έχει αρνητικές συνέπειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.


Σας αποστέλλουμε το αναλυτικό έγγραφο του Γραφείου Βουλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την τοποθέτηση του Βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Τζελέπη επί του θέματος «μεταρρύθμιση της κοινής ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στη 1 Ιουνίου καθώς και την τοποθέτηση της Επιτρόπου.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΗΣ
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Βρυξέλλες, 4 Ιουνίου 2010
ΑΠ:EΠΤ/11/ 618
ΠΡΟΣ: - Γραφείο κυρίας Β΄ Αντιπροέδρου
KOIN: -Γραφείο κυρίου Γενικού Γραμματέα
-Γραφείο κυρίου Ειδικού Γραμματέα
-Γραφείο Διπλωματικού Συμβούλου
-Γενική Δ/νση
Διεθνών Σχέσεων & Επικοινωνίας
-Δ/νση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:" Η Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργάνωσε την
1η Ιουνίου 2010 στην έδρα του Σώματος στις Βρυξέλλες
διακοινοβουλευτική συνάντηση με θέμα την μεταρρύθμιση της κοινής
ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής".

Η Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διοργάνωσε την εν θέματι αναφερόμενη διακοινοβουλευτική συνάντηση στην έδρα του Σώματος στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή μελών των αντίστοιχων Επιτροπών των Εθνικών Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.
Την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κύριος Τζελέπης.
Στην ανάγκη αναθεώρησης της κοινής ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής αναφέρθηκε, στην ομιλία της, η αρμόδια για θέματα Αλιείας Επίτροπος κυρία Δαμανάκη, καλώντας τα Εθνικά Κοινοβούλια να συνεργαστούν και να συναποφασίσουν, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισσαβώνας, καταθέτοντας τις απόψεις τους ώστε να εξευρεθούν οι καταλληλότερες για κάθε χώρα μέλος λύσεις στον τομέα της Αλιείας. Η παρέμβαση της κυρίας Επιτρόπου επικεντρώθηκε στους τρεις, κάτωθι αναφερόμενους, τομείς.
Στην Περιφερειοποίηση, για την οποία πρότεινε την οργάνωση από τα κράτη μέλη περιφερειακών γνωμοδοτικών Συμβουλίων στα οποία θα περιληφθούν εκπρόσωποι της βιομηχανίας, της κοινωνίας των πολιτών και οι επιστήμονες ώστε το προσφερόμενο γνωμοδοτικό τους έργο να δύναται να προσαρμοστεί στην τοπική πραγματικότητα.
Τα Περιφερειακά γνωμοδοτικά Συμβούλια (RACs) με την μοναδική πρόσβασή τους στην πείρα των αλιέων, τις απόψεις των πολιτών και των βιομηχάνων θα βοηθήσουν να βελτιωθεί και η ποιότητα της διαχείρισης, και της αξιοπιστίας και η αποδοχή των πολιτικών.
Επιβάλλεται, τόνισε η Επίτροπος, να εξευρεθεί τρόπος να περιληφθεί η βιομηχανία ως ενεργός συνεργάτης στην χάραξη πολιτικής.
Στην Διάσταση Αγοράς, με στόχο τη μεγαλύτερη ευθύνη και την οργάνωση των παραγωγών, ώστε να αλιεύεται η πραγματική ποσότητα χρήσης της Αγοράς και να επιτευχθεί υψηλότερη αξία των προϊόντων. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν οι βελτιωμένες πληροφορίες μάρκετινγκ και καταναλωτών. Επιβάλλεται, ακόμα, να σταματήσει η καταστροφή των επιπλέον αλιευμάτων και αντ΄ αυτού να υπάρξει βοήθεια προς τους αλιείς με έναν απλό μηχανισμό ενίσχυσης αποθήκευσης. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσουμε τους αλιείς να επιτύχουν καλύτερες τιμές και θα ρυθμιστούν οι αγορές. Επιδίωξη είναι η αποφυγή της υπεραλίευσης.
Στην Υδατοκαλλιέργεια, η οποία, τόνισε η Επίτροπος, είναι συνδεδεμένη με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και επιβάλλεται να εξεταστεί ώστε οι ανάγκες να ενσωματωθούν στην μεταρρυθμιστική διαδικασία.
Η Εισηγήτρια της Πράσινης Βίβλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ευρωβουλευτής κυρία NEVES στην ομιλία της τόνισε ότι έφτασε η ενδεικνυόμενη ώρα για την μεταρρύθμιση και από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου είναι σαφέστατη η ευρεία συναίνεση. Σ΄ αυτό συντελεί και ο ουσιαστικός ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων ο οποίος ενισχύθηκε με την Συνθήκη της Λισσαβώνας.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβάλλεται να αναγνωρισθούν: Οικοσυστήματα, έσοδα αλιέων, ρύθμιση επαγγελμάτων, επιχειρησιακά σχέδια,
διαχείριση στόλων, αλιευτικά αποθέματα και αποθέματα στόλου.
Ειδικότερα για την ιχθυοκαλλιέργεια, επιβάλλεται κατάλληλη μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων. Απαιτείται, επιπροσθέτως, κοινή θαλάσσια πολιτική για τα συμφέροντα της Αλιείας.
Αναφερόμενη στην Περιφερειοποίηση η κυρία NEVES είπε ότι είναι Πρόταση ομόφωνης αποδοχής και ότι υπάρχει δέσμευση όλων προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι αναγκαίο να ενισχυθούν τα περιφερειακά γνωμοδοτικά Συμβούλια. Στη συνέχεια, η κυρία NEVES δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να ασκούν πλήρως τα καθήκοντά τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς. Να υπάρξει διάκριση βιομηχανικού και πιό μικρού στόλου (διάσταση σκαφών-μελών πληρώματος-ισχύ κινητήρα). Επίσης να καθορισθούν ζώνες αλίευσης καθώς και να υπάρξει μείωση αλιευτικών αποθεμάτων. Τέλος, τόνισε ότι ο στόχος της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής είναι η βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής αλιείας.

Η παρέμβαση του κ. Μιχάλη Τζελέπη
Στην παρέμβασή του, ο έλληνας βουλευτής κύριος Τζελέπης μίλησε για την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι στο επίπεδο κατάστασης αποθεμάτων , βιωσιμότητας της αλιείας και της οικονομικής κατάστασης του τομέα. Οι βασικοί άξονες, συνέχισε ο βουλευτής είναι
1) η διασφάλιση της προοπτικής του ευρωπαικού αλιευτικού τομέα και της ικανότητας προσαρμογής του στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται από την ανεπάρκεια των πόρων και την ζήτηση της αγοράς στο πλαίσιο παγκοσμιοποίησης της καθώς και η αύξηση του ανταγωνισμού
2) η διασφάλιση της αειφορίας των αλιευτικών πηγών,
3) η υιοθέτηση απλών, δίκαιων και εφαρμόσιμων αρχών ώστε η μελλοντική Κοινή Αλιευτική Πολιτική να είναι αποδεκτή από εκείνους τους οποίους αφορά, 4) η έμφαση στην κοινωνική και οικονομική κατάσταση ώστε να διασφαλιστεί αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους αλιείς καθώς και να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια και την εργασία.
5)η οικονομική στήριξη του τομέα για την προσαρμογή με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα, την ασφάλεια και την ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων.
6) η κοινωνική διάσταση και στήριξη σε περιοχές που ο τομέας διαδραμματίζει δυναμικό ρόλο.
Όσον αφορά την Μεσόγειο η διαχείριση της αλιευτικής προσπάθειας, ως μέσο διαχείρισης των πόρων και της αλιείας, πρέπει να παραμείνει σύμφωνα και με τους προσανατολισμούς της Γενικής Επιτροπή Αλιείας της Μεσογείου. Οποιοδήποτε καθεστώς, συνέχισε ο βουλευτής, αλιευτικής διαχείρισης στη Μεσόγειο θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι το μεγάλο τμήμα της είναι διεθνή ύδατα. Στη Μεσόγειο η διαχείριση των πόρων δεν μπορεί να στηριχθεί στο εργαλείο των Συνολικά επιτρεπομένων Αλιευμάτων (ΤΑGS).
Η εφαρμογή τεχνικών μέτρων και η αύξηση της επιλεκτικότητας των αλιευτικών εργαλείων είναι βασικά εργαλεία διαχείρισης των πόρων στη Μεσόγειο προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απορρίψεις.
Ως προς την παράκτια Αλιεία, συνέχισε ο βουλευτής, πρέπει να αντιμετωπιστεί με ιδιαίτερο τρόπο, με βάση τα χαρακτηριστικά στόλου που την ασκεί και των χαρακτηριστικών της Μεσογείου όπου ασκείται. Στην ελληνική αλιεία και τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μέχρι σήμερα, σημείωσε, δεν έχει δοθεί η δέουσα σημασία.
Είναι αναγκαίο να διαφοροποιηθεί η διαχείριση της παράκτιας από την διαχείριση της βιομηχανικής αλιείας, πρόσθεσε ο κύριος Τζελέπης.
Ως προς την υδατοκαλλιέργεια, συμφώνησε ότι θα πρέπει να αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, και η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας, ανεξαρτήτως μεγέθους, με γνώμονα τη συμβολή στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο στασιμότητας της παραγωγής που έχει αρνητικές συνέπειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διασφάλιση αλιευτικού τομέα
Οι εκπρόσωποι των Εθνικών Κοινοβουλίων αναφέρθηκαν στην πλειοψηφία τους στην διασφάλιση του αλιευτικού τομέα, την ασφάλεια και την προστασία της εργασίας. Ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου πλήττονται οικονομικά και ότι την τελευταία τετραετία κατεγράφησαν σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας. Ζήτησαν να υπάρξει οικονομική ενίσχυση για τον παροπλισμό πλοίων και να διατηρηθούν οι βασικές αρχές που διέπουν την Αλιευτική Πολιτική καθώς και να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις από την μόλυνση των ακτών στον τουρισμό. Επιπλέον, ζήτησαν η επερχόμενη μεταρρύθμιση να προσεγγίσει με σεβασμό στο οικοσύστημα και να ολοκληρωθεί με έναν οδικό χάρτη για την περιβαλλοντική προστασία ώστε να προστατευτούν οι παράκτιες περιοχές και να παραμείνει κοινωνικό αγαθό η παράκτια αλιεία.
Ακόμη, τόνισαν την ανάγκη προστασίας στόλων και ζήτησαν συγκεκριμένη ρύθμιση για την μικρή αλιεία.
Η Επίτροπος κυρία Δαμανάκη, στη δευτερολογία της, συνοψίζοντας και απαντώντας στις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων τόνισε ότι:
-Δεν μπορεί να αλλάξει ό,τι περιλαμβάνεται στην Συνθήκη για την πρόσβαση στα χωρικά ύδατα.
-Ως προς την περιφερειοποίηση, επιβάλλεται ώστε να φτάσουμε έως τον Αλιέα.
-Συμφώνησε για την ενίσχυση αγορών. Δεν υπάρχουν επιφυλάξεις, δήλωσε, για την μικρής κλίμακας Αλιεία.
-Για την υδατοκαλλιέργεια είπε ότι υπάρχουν ανησυχίες και ότι θα πρέπει να δοθεί λύση στους αλιείς.
-Ως προς τις μεταφερόμενες ποσοστώσεις σημείωσε ότι είναι διαφιλονικούμενο θέμα. Τα αποθέματα αποτελούν δημόσιο αγαθό. Δεν γίνεται συζήτηση για εκχώρηση αλλά δικαιώματα χρήσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 10-15 ετών.
-Ως προς τις χρηματοδοτήσεις, τέλος, η ελληνίδα Επίτροπος είπε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για παροπλισμό σκαφών. Επιβάλλεται να σκεφτούμε αυτές τις τρείς λύσεις Παροπλισμός- δικαιώματα χρήσης - πρόωρη συνταξιοδότηση που να δίνουν Βιωσιμότητα-μέγιστο κέρδος και Κοινωνική Συνοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ