Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Εξαγωγή κερδών της τουρκικής FINANSBANK στην Ελλάδα


Αποκαλυπτικός ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης σε συζήτηση που διεξήχθη στην Βουλή με τον Βουλευτή Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Ηλία Πολατίδη και αφορούσε Ερώτηση που υπέβαλε ο δεύτερος στο Υπουργείο σχετικά με την πολύκροτη και πολυδιαφημισμένη επένδυση της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος στην Τουρκία με την εξαγορά της τουρκικής τραπέζης Finansbank. Ο κ. Πολατίδης στην Ερώτησή του τόνιζε ότι εν αντιθέσει προς την ρόδινη εικόνα που προσπαθεί να περάσει η διοίκηση της ΕΤΕ, ο Ομέρ Αράς, πρόεδρος της τουρκικής τράπεζας, ισχυρίζεται σε δηλώσεις του ότι «Δεν έχει γίνει μεταφορά κερδών από την τουρκική τράπεζα προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ! Ούτε μία λίρα. Όλα τα κέρδη θα επανεπενδύονται στην Τουρκία. Δεν λειτουργούμε ως υποκατάστημα της Εθνικής. Η Finansbank λειτουργεί στην Τουρκία ως τουρκική τράπεζα»!. Κατόπιν αυτών των προκλητικών δηλώσεων ο Σερραίος Βουλευτής, ρωτούσε το Υπουργείο να πληροφορήσει τον ελληνικό λαό για τα εξής:
1. Σε τι ποσό ανέρχονται συνολικώς τα υπό διάφορα προσχήματα μεταφερθέντα κεφάλαια της ΕΤΕ στην Τουρκία μέχρι σήμερα; και
2. Τι ποσόν από τα υποτιθέμενα κέρδη έχει επιστρέψει και σε τι νόμισμα στην Ελλάδα για να βοηθήσει την ΕΤΕ, αλλά και την ελληνική οικονομία στην δύσκολη σημερινή συγκυρία;
Ο κ. Σαχινίδης λοιπόν ανέφερε στην απάντησή του ότι για την αγορά των μετοχών της τουρκικής τραπέζης καταβλήθηκαν 4,26 δισ. ευρώ καί ότι ο επαναπατρισμός των κερδών από τις δραστηριότητες των πιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό γίνεται μέσω της διανομής μερισμάτων από τα κέρδη. Ο Όμιλος της Εθνικής, όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε αναπτυσσόμενες αγορές για λόγους που υπαγορεύονται από επενδυτικές στρατηγικές, ακολουθεί μία πολιτική μη διανομής μερίσματος. Τα κέρδη παραμένουν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των θυγατρικών, την ανατροφοδότηση της ανάπτυξής τους, την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους. Δηλαδή, ο Τούρκος πρόεδρος της Finansbank είχε 100% δίκιο. Ούτε μία λίρα δεν γύρισε στην Ελλάδα!
Εδώ αξίζει να παρατεθεί η ανταπάντηση του κ. Πολατίδη. Είπε λοιπόν τα εξής. «Δεν απαντάτε επί της ουσίας. Σας ρώτησα κάτι συγκεκριμένο και εσείς απαντάτε πλαγίως. Δηλαδή, με μία επένδυση 4,26 δισ. ευρώ σε μία δύσκολη χρονικά στιγμή για την τουρκική οικονομία, έσπευσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να ενισχύσει το καθεστώς του Ερντογάν. Εσείς τότε αντιδράσατε. Έχουμε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ στο «ΒΗΜΑ» της 8/2/2007, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι ήταν μία καταστροφική πράξη για την Εθνική Τράπεζα και για τα συμφέροντα των μετόχων τους. Και στα 4,26 δισ. ευρώ ξεχνάτε να προσθέσετε και το 1 δισ. ευρώ περίπου που δόθηκε εμμέσως για εξαγορά των υποκαταστημάτων της Finansbank στην Μάλτα και στο Λονδίνο. Άρα, μιλάμε για 5,26 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα που στήριξε την τουρκική οικονομία και από πάνω ήρθε πρόσφατα ο Ερντογάν στήν χώρα μας και ως σουλτάνος μας είπε ότι θα μας βοηθήσει οικονομικά! Με τι θα μας βοηθήσει; Με τα δικά μας λεφτά; Τότε κατηγορούσατε την Ν.Δ. ότι κακώς έκανε. Τώρα έρχεστε και υπερασπίζεστε την πολιτική της. Και η διορισμένη από εσάς διοίκηση της Εθνικής θεωρεί μάλιστα και σοφή την επένδυση αυτή. Τελικά είναι σοφή; Εγώ νομίζω ότι από την όλη ιστορία βγαίνει πως το ΠΑΣΟΚ τότε είχε δίκιο. Διότι δόθηκαν 5,5 δισ. ευρώ περίπου στην τουρκική οικονομία προκειμένου να αγοράζει όπλα και να κάνει παραβιάσεις των συνόρων μας και επιπροσθέτως να μην έχει κανένα οικονομικό όφελος η Ελλάδα.
Ποιο είναι, δηλαδή, το όφελος από αυτή τη φοβερή και σοφή επένδυση; Το να διορθώνουμε τα λογιστικά βιβλία και να φαίνονται ότι υπάρχουν κέρδη; Θα έρθει ποτέ ένα ευρώ πίσω στην Ελλάδα; Σήμερα, που η Εθνική Τράπεζα αλλά και η ελληνική οικονομία έχουν έλλειψη ρευστότητας και ανάγκη κεφαλαίων θα έρθει τίποτα από την περιβόητη, σοφή επένδυση ή το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να ενισχύσουμε τον Ερντογάν με οποιοδήποτε κόστος, ακόμη και στην περίπτωση που χρεώνεται ο ελληνικός λαός και που δεν έρχεται τίποτα από τα υποτιθέμενα κέρδη; Γιατί πάντα με την δημιουργική λογιστική που έχουμε μπλέξει, δεν ξέρουμε αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν κέρδη.
Επαναλαμβάνω την ερώτηση. Θα έρθει τίποτα; Θα πιέσετε εσείς την Εθνική Τράπεζα, ούτως ώστε τώρα στην έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην εθνική οικονομία να φέρει και να μοιράσει μέρισμα ή υπάρχουν κάποιες κρυφές συμφωνίες ότι αυτά τα χρήματα δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην Ελλάδα;»
Στην δευτερολογία του ο κ. Σαχινίδης, χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας και πάλι, περιορίσθηκε σε απολογίες του τύπου ότι σε καμμία περίπτωση δεν υπερασπίζεται τις επιλογές της Ν.Δ. και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει σε αποφάσεις των τραπεζών! Οι Τούρκοι βέβαια το κάνουν για να υπερασπίσουν την εθνική τους οικονομία. Εμείς, όχι!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΡΧΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ